21/10/2024
Lineage holder fødevarerne friske på vej ind og ud af Danmark: - Det er et kæmpe ansvar
Danmark er måske et lille land, men ude i den store verden sætter vi vores spor. Lego-klodser, vægttabsmedicin og Aquas "Barbie Girl" står højt på listen over danske eksportvarer, men vi er også kendt for noget andet: Eksport af fødevarer.
Og når det gælder den danske eksport af fødevarer, spiller Lineage en bærende rolle.
Vi opbevarer frosne produkter for vores kunder. Når eksempelvis svinekødet har været forbi slagteren og venter på at komme med skib, så lægger man det pakket og klar på en palle i et af vores frysehuse,
siger Carsten Wolf, der er Regional Vice President for Lineage i Norden.
Lineage er verdens største aktør, når det gælder opbevaring af temperaturregulerede fødevarer. De har mere end 480 frysehuse verden over, og de 11 af dem ligger i Danmark.
I deres frysehus på havnen i Aarhus er der 27.000 pallepladser, som primært bliver brugt til opbevaring af svinekød og fisk, der skal videre. Enten ud i verden, eller ind i landet.
Det går godt. Lige nu har vi ikke kapacitet til at tage flere paller ind, og man kan jo ikke få mere plads hos Aarhus Havn. Men der er ingen tvivl om, at Aarhus Havn er en af de vigtigste havne i Danmark - også for os - og heldigvis har vi et fantastisk samarbejde,
siger Carsten Wolf.
27.000 pallepladser er mange, og derfor skal der være fuldstændig styr på, hvad der står hvor hvornår, så alting kan komme videre til tiden og ikke forsvinder i mængden.
Når det er slagterigods, der kommer, har vi en stærk integration med kundernes systemer. Vi modtager alle data på varerne, inden de bliver leveret og i forbindelse med udlevering. Det er i høj grad med til at minimere fejl og sikre en høj fødevaresikkerhed, skal opbevares.
Ordene er Jan Thorup Kristensens. Han er general manager i Lineages aarhusianske afdeling, og han har været i branchen i 40 år.
Og meget har ændret sig i den periode.
Logistikken er blevet smartere. I frysehallerne kører medarbejderne i isolerede trucks, som kan scanne og læse stregkoder på pallerne. Det sikrer, at de ender de rigtige steder og let kan samles op igen. Og medarbejderne holder varmen, selvom der kan være koldt i hallerne,
siger han.
Men der er også visse aspekter, der er ved det gamle. Svinekødet bliver stadig opbevaret ved -18 grader, mens fisk ligger i -25 grader.
Og så er arbejdet stadig lige så vigtigt som for 40 år siden.
Vi sikrer både fødevareforsyningen og kvaliteten. Vi laver kontrol på alt, hvad der kommer ind. Vi tjekker endda også den transport, pallerne kommer i. Om den er pæn og ren, og om temperaturen er den rigtige. Vi har et stort ansvar,
siger Jan Thorup Kristensen.
Grundigheden spiller en stor rolle i den store succes, den danske fødevareeksport har haft gennem årene. For kvaliteten hos slagterierne betyder ikke meget, hvis kødet ikke bliver behandlet godt på rejsen ud i verden.
I Danmark nyder vi godt af selv samme kontrol, for Lineage opbevarer også fødevarer, der er på vej ind i landet. Og her arbejder de tæt sammen med både myndighederne og Landbrug & Fødevarer.
Vi ringer til dem, når vi modtager containerne. De har deres eget rum hos os, hvor de kan tage stikprøver,
siger Jan Thorup Kristensen.
Der bliver stillet store krav til både import og eksport, når det kommer til fødevarer.
Og selvom det kræver meget af Lineage, så er det ikke noget, der skaber sure miner hos virksomheden - snarere tværtimod.
Sådan skal det jo være, når vi har med fødevarer at gøre. Og kunderne ved, at når de lægger deres varer hos Lineage, så er der styr på ting som toldoplag og fødevaregodkendelser,
siger Carsten Wolf.
Danmark er kendt for mange ting, og fødevarer er en af de helt store eksportvarer.
Derfor er det vigtigt, at der ikke er svagheder i kæden, når svinekødet skal fra landmand til slagteri, fra slagteri til Lineage, og fra Lineage og ud i den store verden
Jeg er rigtig stolt af det, vi laver. Vi er en vigtig spiller i hele forsyningskæden, og vi har rigtig dygtige medarbejdere til at håndtere det. Og det er ekstremt vigtigt
siger Carsten Wolf.