11/12/2024
AAK: Aarhusiansk virksomhed, global leverandør og grøn frontløber
200.000 tons fordelt på otte skibe. Det er den mængde sheakerner, som AAK i år har fået i havn, og som de laver til både energi og olie.
Der er sket meget siden virksomheden, der blev grundlagt i 1871 i Aarhus, startede med at producere foderkager.
Vi forarbejder vegetabilske olier. Sheakernerne bliver sejlet hertil fra Afrika, og så producerer vi sheaolie af dem. Noget af sheaolien bliver hentet med lastbil og kørt videre, men en stor del bliver sejlet afsted igen med skib,
siger Steen Hansen, der er Site Manager hos AAK i Aarhus.
På den aarhusianske fabrik producerer de også palmeolie, men sheaolien er det, der fylder mest.
Olierne er komponenter, som både deres kunder og deres kollegaer andre steder i verden bruger som ingredienser i deres produkter.
Og mange af de færdige produkter får rigtig mange af os glæde af ganske ofte. Olien bliver nemlig i stor stil brugt i chokolade.
Det, vi laver på fabrikken her i Aarhus, er vigtigt. Ellers sad vi her ikke. AAK har omkring 25 filialer verden over, og vi leverer til alle de andre. Hvis vi ikke leverer til de andre, så er der ingen, der kan producere de færdige produkter. Det er kun AAK's site i Aarhus, der har den rolle,
siger Steen Hansen.
Da fabrikken blev etableret i 1871, var det under navnet Aarhus Palmekærnefabrik. Senere hed virksomheden Aarhus Oliefabrik, og i efterkrigstiden stod "Oliemøllen", som det hed i folkemunde, for 10 procent af Danmarks eksport.
AAK har altså været en vigtig virksomhed i Aarhus i mere end 150 år, men det betyder ikke, at virksomheden føles gammeldags at arbejde i.
Man kan godt mærke, at ledelsesstilen og den måde, fabrikken bliver drevet på, følger med tiden. Hvis man har gode ideer, så får man altid lov til at prøve at justere og ændre på ting. Alle er med i beslutningerne,
siger Theis Trane Rasmussen, der er procesoperatør hos AAK.
Sheakernerne skal igennem en indviklet proces, før olien er klar til at komme videre fra fabrikken. Og fra et kontrolrum i de gamle bygninger på havnen sidder Theis Trane Rasmussen og overvåger, at alt er, som det skal være.
Virksomheden er en velsmurt maskine, hvor alle tandhjul spiller sammen.
Det bedste er den måde, vi arbejder i teams på. Det giver et godt miljø. Vi er en samlet virksomhed her på Aarhus Havn. Administrationen og produktionen er samlet her. Der er tit behov for, at vi hjælper hinanden,
siger procesoperatøren.
Sheakernerne består af cirka 50 procent olie. De resterende 50 procent ligger tilbage som en slags mel.
Sheamelet blev i mange år solgt som brændsel til andre virksomheder, som har tilført en smule af det ad gangen i deres kedler, men det er ikke et attraktivt brændsel, og hos AAK oplevede de, at det kunne være svært at afsætte.
Så de gik i gang med et ambitiøst projekt. De ville lave deres egen bio-kedel - eller bioboiler - hvor restproduktet kunne brændes af og producere energi til fabrikken.
Vi startede på projektet i 2020. Vi skulle lære en masse om sheamel som brændsel,
siger Henrik Wessmann.
Han er Engineering Manager hos AAK, og så er en han projektleder på bioboiler-projektet.
Tidligt i projektet allierede de sig med Vyncke, som er en belgisk virksomhed med stor erfaring i at få energi ud af vanskelige brændsler. Og så tog det fart.
I 2021 ryddede de noget jord og støbte en stor betonplade til sitet. På et tidspunkt arbejdede omkring 100 mennesker på samme tid på byggepladsen. Men der var stadig et stykke vej, før de var klar til at bygge bioboileren.
Vi fandt en virksomhed i Grækenland, hvor vi kunne teste det af. Så vi tog 300 bigbags og fyldte dem med sheamel, og så tog vi derned for at lave en test. Og det var en god oplevelse,
siger Henrik Wessmann.
Allerede senere i 2021 begyndte installationen af selve kedlen, og omkring juletid i 2023 var de klar til at testkøre den. Med stor succes.
I dag, et år senere, dækker bioboileren fabrikkens energiforbrug. 95 procent af brændslen er sheamel, og det er med en vis stolthed i stemmen, når Henrik Wessmann fortæller om projektet.
For os er det banebrydende, at vi faktisk har fundet noget at bruge sheamelet til, som vi selv får gavn af. Ingen har sagt, at vi skulle gøre det. Det er os selv, der ligesom har stukket hovedet ind i løvens gab og sagt, at vi ville det her,
siger projektlederen og fortsætter:
Der har været meget at se til, men det har været det hele værd. Som virksomhed har man jo et ansvar, og det er en rigtig god fornemmelse at være lykkedes med et så grønt projekt som det her.
AAK, som virksomheden har heddet siden 2014, står for AarhusKarlshamn. Og selvom de med 25 filialer verden over på visse parametre er vokset ud af Aarhus, så er bynavnet en del af virksomhedens DNA.
Ligesom virksomheden på mange måder er en del af byens.
Vi lever i symbiose med resten af Aarhus. Når vi har brug for byggetilladelser eller lignende, så har vi brug for Aarhus, og på samme måde bidrager vi med arbejdspladser og nu med hjælp til deres grønne omstilling med vores nye bioboiler. Jeg synes, at vi har et godt samarbejde med Aarhus Kommune,
siger Steen Hansen.
Men det er ikke kun Aarhus, der får glæder af virksomhedens produkter.
100.000 tons fordelt på både skibe og lastbiler. Det er den mængde sheaolie, som AAK i år sendere videre ind i Danmark eller ud i verden.